Istoric

Ideea

Ideea s-a născut în perioada “romantică” a anilor 1990. Se numea “romantică” pentru că nu existau reglementări, reguli, corpuri profesionale, legislație în domeniu privat, profesioniști obișnuiți să lucreze independent, nu exista experiența, iar despre firmele de audit și contabilitate se vorbea ca despre ceva exotic, care exista pe undeva …dar nu la noi. Și poate va exista și la noi … dar nu în timpul vieții noastre.
Puținele firme private apărute erau conduse de regulă de întreprinzători a căror ultimă preocupare era contabilitatea în partidă dublă. Deciziile se luau …la inspirație, sau în cel mai bun caz pe baza evidențelor organizate în… “agendă”. Au înteles însă repede că Fiscul caută motive de amendă și s-au adaptat. Și-au “luat” contabil.
În primii ani după revoluție, contabilitatea se lucra în baza unor “contracte de colaborare”, un soi de convenții civile care permiteau celor care aveau deja un serviciu, să-și completeze veniturile. Pentru că – de regulă lucrau în serviciile financiar contabile ale întreprinderilor de stat, sau chiar în cadrul autorităților fiscale – au adaptat ceea ce știau la noile realități.
Cristian Scafa n-a făcut excepție. Avea tot atâta experiență în domeniul “privat” ca toți ceilalți întreprinzători români… adică deloc.

Cunoașterea… munca… rigoarea și aprecierea

Cristian Scafa terminase facultatea în ‘85. ASE – Finanțe-Contabilitate, seral, pentru că se căsătorise la 21 de ani și-și luase casă...cu plata în rate, iar ratele erau mari, dar mai ales lunare. În consecință, pe lângă școală, avea și serviciu… la început muncitor necalificat în instalații, pe urmă instalator încălziri centrale, cu atribuții în verificarea modului în care funcționa termoficarea în platforma industrială Militari. Așa a ajuns să cunoască și oameni și fabrici. Așa a ajuns să fie cunoscut și recomandat la terminarea facultății către Banca de Investitii (actuala BRD). Acolo a învățat rigoarea… în cunoașterea legislației, în relațiile cu alți profesioniști și în ceea ce privește propria muncă. Așa a ajuns să aprecize și să fie apreciat. La 27 de ani era împuternicit al Curții Superioare de Control Financiar cu sarcini de control financiar preventiv în industria grea și membru în conducerea băncii (COM – cum i se spunea p’atunci). Așa a ajuns să învețe ce înseamnă reprezentarea și responsabilitatea. Așa a ajuns sa fie transferat la un “organ” central, cu responsabilități în organizare contabilitate, control financiar preventiv și ulterior, finanțare obiective și alte acțiuni.
Așa a ajuns ca în 1989, cand i s-a desființat “întreprinderea”, sa rămână fără serviciu…

Primele contabilități

Evident că în 1990 nu se punea problema să înființeze o firmă. Capitalul social necesar pentru înființarea unei societăți era [..100.000 de lei...] în condițiile în care salariul obișnuit al unui contabil era cam 3.000 de lei. Așa că a început – în baza celebrelor contracte de colaborare – să țină primele contabilități la “privatizați”.
Abia în 1992 a reușit să strângă banii pentru capital social. Evident, sediul era la domiciliu, nici nu se punea problema unui birou. Așa se face ca la 18 ianuarie 1993, prin grija avocatului Marincescu s-a înregistrat la Registrul Comerțului prima societate din grup, evident – cu un capitalul social minim - de 100.000 lei.

Numele Soter

Pentru că noua societate comercială trebuia să poarte un nume, s-a căutat un nume ușor de reținut, dar care să nu aiba neapărat o semnificație “contabilă” evidentă. Soter derivă din epitetul grecesc Σωτήρ care înseamnă pe de-o parte “salvatorul”, iar pe de altă parte este pseudonimul generalului lui Alexandru Macedon, întemeietorul de mai tarziu al dinastiei Ptolemeilor din Egipt și care a construit Farul din Alexandria.
Jucându-ne cu cuvintele și sensurile ne-am putea gândi la un far salvator…și da…domnul Soter nu există deși este foarte căutat .

Primul client… primul program de contabilitate

Timp de 1 an, societatea a funcționat la domiciliu, iar primii clienți au fost firmele din grupul Elinco, pentru care lucrase în ultimii doi ani în calitate de contabil șef. Acest grup de firme a fost unul dintre cei mai importanți actori din România, în anii ’90, în domeniul calculatoarelor. Având permisiunea sa acceseze calculatoarele acestui grup, în calitate de Contabil Șef, Cristian SCAFA a testat pe noile mașini 286, proaspăt importate din SUA, nucleul programelor de contabilitate, nucleu pe care îl inventase și care avea să fie înregistrat câțiva ani mai târziu sub numele de CONTAS. Fiind un program dedicat prestatorilor de servicii de contabilitate, acesta permitea prelucrarea simultană a mai multor unități, adică mai mulți clienți… însă, care, nu prea se înghesuiau să apară…

Primele cursuri organizate

In 1993, Ministerul Finanțelor hotărăște să schimbe sistemul de contabilitate moștenit de la comuniști și să implementeze noul sistem contabil, inclusiv un nou plan de conturi, copiat în cea mai mare parte de la francezi. În acest scop, Ministerul Finanțelor, prin Consiliul Consultativ al Contabilității, a aprobat organizarea de cursuri de specialitate, prin care contabilii din vechiul regim să se pună la punct cu modelele capitaliste de evidență. Era o oportunitate și Soter S.R.L. s-a autorizat pentru a susține astfel de cursuri. În primele luni ale anului 1994 a reușit să organizeze – împreună cu lectori din Ministerul Finanțelor - câteva serii de cursuri, din care a putut să strângă aproximativ 8.000.000 de lei vechi. Suma s-a dovedit foarte importantă în economia firmei, nu atât prin prisma valorii, cât prin faptul că, pentru prima dată, s-au creat premisele pentru a putea închiria un birou și pentru a părăsi astfel, sfera firmelor “de aparatment”. La valoarea de atunci a banilor și a chiriilor dintr-o zonă centrală, suma trebuia sa ajungă pe o perioadă de cca. 6 luni.

Sediul firmei de contabilitate
din Mendeleev 28-30

Așa se face că la 1 ianuarie 1994, Soter S.R.L. închiriază 2 camere – cca 20 mp în sediul Institutului de Proiectare a Centrocoop din strada D. I. Mendeleev nr 28 – 30, în apropiere de Piața Romană din București - unde instalează trei birouri ale primilor colaboratori și unde plătește chiria în avans pentru următoarele 6 luni, sperând ca în acest răstimp să găsească suficienți clienți ca să plătească colaboratorii și chiria lunară… În prezent, firma funcționează în același sediu, numai că spațiul închiriat se întinde pe 4 etaje și subsol, iar colaboratorii sunt cca 70. Acum, în cele două birouri inițiale nu se mai lucrează efectiv: unul este sală de consiliu, iar celălalt a devenit oficiu/bucatarie.

Soter, membru C.E.C.C.A.R

Un eveniment la fel de importatant pentru viitorul Soter & Partners a fost înregistrarea firmei Soter S.R.L. în octombrie 1994 în Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, creându-se astfel premisele pentru prestarea serviciilor profesionale de contabilitate într-un cadru specific, modern, din păcate destul de puțin uzitat la acea vreme. În acest fel, Soter S.R.L. devine una dintre primele firme de expertiză contabilă cu capital românesc din România.

Grupul Britanic Moore Stephens
și firma românească Soter & Partners

Dacă în plan național, Soter devine o prezență cunoscută a anilor ’90, recunoașterea în plan internațional vine abia în 1998, cand Michael McInnes – international liaison în cadrul Grupului Britanic Moore Stephens face o vizită la București, în căutarea unui “partener” care să reprezinte interesele grupului în România. După o vizită de lucru la sediul Soter din Mendeleev, devine clar că între reprezentanții celor două entități există afinități – atât în domeniul professional, dar și în alte domenii, mai puțin “contabile”. Michael McInnes este vicecomodor în cel mai mare club de yachting din Anglia, și, ca orice britanic are o slăbiciune “națională” pentru cai. Empatie și încredere. Soter S.R.L. devine “firma corespondentă” pentru Moore Stephens International. Va rămâne în această postură până în 2010, când Moore Stephens face presiuni ca Soter S.R.L. să devină membru cu drepturi și obligații depline în rețea. Între timp Soter S.R.L. devenise o verigă importantă în Soter & Partners și Soter & Partners a decis să rămână firmă românească.

Prima renunțare la „factotum”

În ceea ce privește parteneriatele, Cristian Scafa a înțeles că perioada romantică era pe sfârșite și că pentru a supraviețui ca firmă, trebuie pe de-o parte să-și diversifice gama de servicii oferite clienților. Pe de altă parte, se impune să restructureze managementul companiei, în așa fel încât să renunțe la conducerea printr-o singură persoană cu statut de “factotum” în favoarea unui parteneriat capabil să creeze departamente funcționale… și să vină cu idei…și soluții.
Prima încercare de parteneriat s-a conturat la sfârșitul anilor ’90, parteneriat numit Soter & Man-Co și a beneficiat de experiența deosebită a unui profesionist de excepție – Ioan Manole. Însă, parteneriatul a funcționat în sedii diferite și nu s-a putut dezvolta pe toate departamentele funcționale, cu atât mai mult cu cât diversificarea acestora reclama existența unui management cotidian.

Oamenii… experiența… munca… PARTENERII

Parteneriatele bazate pe o participare sistematică în prestarea de servicii și în împărțirea deciziilor și a responsabilităților au apărut după anul 2000 și au revoluționat relațiile cu clienții, dar și relațiile interne. De fapt, așa s-a născut Soter & Partners. A început cu un curs de specializare la care Cristian Scafa s-a întalnit cu Dan Manolescu.

Dan Manolescu
A venit în 1996 la Soter să facă practică în anul 2 de facultate. I-a plăcut. După facultate s-a specializat în taxe… La KPMG. A fost primul partener care a decis ca, plecând dintr-o mare multinațională, să încerce să construiască un brand românesc în domeniu și l-a construit. Devine Doctor în economie în 2006. Ca măsură a recunoașterii, este ales vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali în 2010, iar în 2013 i se propune să coordoneze activitatea de elaborare a legislației în domeniul politicilor și reglementărilor contabile și fiscale, din funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Acceptă și se implică în restructurarea și modernizarea Codului Fiscal și a Codului de Procedură Fiscală.

Luminița Obaciu.
A venit în Soter în 1996. Studentă. Prima dată au interesat-o programele făcute La Soter. Pe urmă a înțeles nevoia modernizării în exercitarea profesiei. A intuit că în actualul sistem concurențial nu e posibilă afirmarea fără o susținută creștere a productivității muncii bazate pe informatizare și automatizare.

Monica Ștefan
A venit ca partener al departamentului de audit în 2001, recomandată de Dan Manolescu… care a garantat pentru ea… și n-a greșit. A adus mult profesionalism și principii sănătoase într-un domeniu în care “Soter-icii” erau începători și a mai adus mult entuziasm, spirit de echipă și preocupare pentru oameni.

Mihaela Rișco-Martin
Vine in 2001 în firmă. Tot studentă. A dovedit că un profesionist tânăr se poate afirma într-un domeniu – contabilitate – în care se considera că doar experiența îndelungată dă dreptul la opinie. A dovedit că prin implicare și perseverență poate conduce un departament în care experiența variază între 1 și 30 de ani. Și ca să confirme, absolvă în 2009 Executiv MBA.

Romulus Badea
Se alătură grupului în 2006, cu o vastă experiență de lucru în aproape toate multinaționalele de profil din România. Specializare într-un domeniu special: Expatriați. Primul care a intuit și a promovat cu consecvență noi modalități de abordare a relației manager – client. A deschis orizonturi noi, nu numai în zona unor preocupări în care puțini aveau curajul să se aventureze, dar și în noi arii geografice. A pus bazele extinderii grupului în Republica Moldova.

Concluzia
Din 1993 și până în prezent, Soter & Partners a colaborat – sub diverse forme - cu peste 300 de profesioniști. Împreună am construit un nume… și un renume.