Care este oportunitatea?

Guvernul Majestății Sale a declanșat procedura oficială de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană în 29 martie 2017. În esență, aceasta înseamnă că după negocieri, Tratatele Uniunii Europene nu se vor mai aplica teritoriilor Regatului Unit. În timp ce ambele părți au promis în mod repetat că procesul va fi lin, există deja o agitație notabilă în diverse industrii și piețe. Valoarea lirei sterline a scăzut brusc în fața dolarului, afacerile financiare din Regat iau în considerare mutarea în alte orașe membre UE și companiile americane active pe piața din Marea Britanie planifică mutarea în țări europene. Prin urmare, nimeni nu știe care vor fi relațiile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană sau țările non-europene.

Deși a fost făcută promisiunea că atât cetățenii britanici din Uniunea Europeană, cât și cetățenii europeni din Regatul Unit nu vor suferi din cauza ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, companiile au început să-și revizuiască politicile de resurse umane existente și planurile de relocare a forței de muncă. Cum statele membre rămase în Uniune au autorizat Comisia să conducă negocierile comerciale cu Regatul Unit, speculațiile au început: întâi va fi soluționat divorțul și apoi vor începe negocierile referitoare la accesul pe piața europeană; cât timp vor putea sta cetățenii europeni în UK fără să se înregistreze sau să aplice pentru vize; ce piețe și industrii vor fi afectate de modificarea cotelor sau restricțiilor fiscale?
În timp ce sunt multe de văzut și de urmat îndeaproape, companii mici, medii sau mari au fost nevoite să-și regândească strategia de ieșire. Oare se pot baza doar pe forța majoră ca să poată reloca fără a avea costuri suplimentare semnificative? Contemplarea unor scenarii alternative aduce adesea în prim plan Europa de Est, dar din cauza limitărilor de natură juridică, fiscală și culturală, la nivel local, cel mai adesea, firmele nu reușesc să planifice în mod adecvat.

De ce Europa Centrală și de Est?

Atât România, cât și Ungaria au costuri reduse în ceea ce privește forța de muncă, ocupând în clasamentul țărilor europene locuri printre cele cinci cu cele mai joase costuri la această categorie. Spre exemplu, salariul pe oră în România este 1/10 din cel din Danemarca sau Belgia. Cât despre creșterea economică, Ungaria este sub media UE și România este a doua din Europa, în ceea ce privește creșterea economică rapidă. Încă cu prețuri relativ scăzute, Ungaria are cea mai rapidă creștere a pieței imobiliare, iar România se situează și ea în partea de sus a topului.

Care sunt serviciile?

Cine suntem?

Parteneriatul dintre Soter & Partners și Pál Belényesi. Acesta reunește câțiva cunoscuți specialiști în domeniile lor de activitate. Compania mixtă lucrează cu o serie de experți locali, firme de avocatură, consultanți fiscali și contabili din România, Ungaria și Italia. Bazele asocierii au fost puse de Dan Manolescu și Pál Belényesi, amândoi având o experiență bogată de lucru în Europa, S.U.A. și Asia.

Dan s-a alăturat grupului Soter & Partners în 2001 ca Tax Partner cu o vastă experiență în domeniul consultanței fiscale, acumulată în KPMG în perioada 1997-2000. Este Doctor în Economie și absolvent al Facultății de Drept. Din 2007 este Consultant Fiscal, membru al Camerei Consultanților Fiscali din România, unde în prezent deține funcția de Președinte. Din 2008 este și Auditor Financiar.
În ianuarie 2013 a fost numit Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor Publice unde a depus eforturi pentru revizuirea majoră a legislației, care a intrat în vigoare în ianuarie 2016 și care a restructurat și simplificat Codul Fiscal al României și legislația fiscală pentru corporații și afaceri, stabilind noi dispoziții antifraudă. A revenit în echipa Soter în octombrie 2015 în calitate de Tax Partner.


Pál este fost funcționar în Comisia Europeană și în Parlamentul European, Director de companie care lucrează acum ca profesor universitar și consultant privat pentru companii europene și americane. El a ajutat companii să își atingă obiectivele în Europa, Asia, America și Africa. De asemenea este un bun negociator, conducând și participând la negocieri multipartite pe tot Globul. Are Master și Doctorat în drept și economie. El este un lector și un prezentator multicultural instruit, care vorbește și negociază în cinci limbi.


Compania ta ar trebui să ne contacteze dacă:


Compania are sediul stabilit în Regatul Unit și își dorește să dezvolte un plan post-Brexit și acesta presupune prospectarea în afara granițelor Regatului Unit


Ești interesat de CEE

Ești un vizionar și nu vrei să stai deoparte să vezi cum se desfășoară absurdități economice

Vrei să știi ce îți poate oferi o regiune din Uniunea Europeană cu unul dintre cele mai scăzute costuri ale forței de muncă și taxe pentru companie

Îți dorești servicii adaptate și nu duplicarea pachetelor de informare

Ești atent la costuri


Noi ne desfășurăm activitatea în baza încrederii stabilite. Nu te vom convinge referitor la o soluție găsită dacă noi nu credem cu adevărat în ea. Vom fi transparenți și onești: dacă ideile tale nu ar fi rentabile, în regiune, din punct de vedere financiar și juridic, noi îți vom spune. Inițial, preferăm relații de scurtă durată, bazate pe încredere și clienți mulțumiți, în schimbul contractelor pe termen lung, cu parteneri dezamăgiți. Îți promitem că vei beneficia de servicii adaptate cerințelor tale, la prețuri semnificativ mai scăzute decât îți vor cere să plătești cei mai mulți dintre giganții internaționali.