Nomazii digitali, o posibilă soluție pentru criza forței de muncă

Conceptul de nomad digital nu este nou, însă pandemia a favorizat această plasare a muncii de la distanță drept o alternativă ușor de practicat, iar Banca Interamericană de Dezvoltare (IDB) estimează că până în 2050 vor exista 1 miliard de astfel de lucrători.

Profilul noului turist, în care se va regăsi forța de muncă nomadă, înseamnă oameni care vin să-și petreacă timpul într-o comunitate pe un termen mai îndelungat decât o simplă vacanță. În acest context, din 17 ianuarie 2022, România se alătură statelor care acordă permise temporare de ședere nomazilor digitali.

Printre condițiile stipulate în corpul legii se numără contractul de muncă, dovada plăților la zi a taxelor și impozitelor, dovada unui câștig de cel puțin trei ori mai mare decât salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză, dar și desfășurarea de la distanță a activităților din care obțin venituri, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.
Reglementările în această direcție sunt un potențial pentru relansarea mai multor locuri de muncă pentru localnici în domeniul HoReCa și domeniul culturii, iar la nivel economic, toate aceste acțiuni nu fac altceva decât să sporească bugetul statului.