O notă privind manifestul conservator din Regatul Unit al Marii Britanii


În ultima notă a conservatorilor, Primul Ministru al Regatului Unit a indicat faptul că țara va fi retrasă din uniunea vamală a Uniunii Europene. Manifestul pledează faptul că Regatul Unit “nu va mai vărsa contribuții anuale vaste“ în programele europene. Această mișcare, după cum se pretinde, ar aduce țării, în viitor, securitate economică și prosperitate. În acest context, o asemenea propagandă despre UE este, în cel mai bun caz, o propagandă preelectorală, care susține un “puternic guvern britanic“ care va conduce cu succes negocierile.
Argumentând că “nicio înțelegere nu este mai bună decât o afacere rea”, Theresa May a reușit să fie atât lipsită de sens, cât și contrafactuală.

Oricum, aceasta nu este o surpriză în Marea Britanie, unde o mare parte a campaniei înainte de votul Brexit de anul trecut a fost foarte înșelătoare și inexactă (în ceea ce privește costurile cu sănătatea, contribuțiile de cercetare și imigrarea). De ce acest lucru este din nou lipsit de sens? Din două motive principale.
Pe de-o parte, Regatul Unit are mai multe de pierdut decât Uniunea Europeană, chiar dacă Regatul Unit are un deficit comercial cu Uniunea. Circa 49% din exporturile Regatului merg în Uniunea Europeană – o parte copleșitor de mare dintre acestea este reprezentată de servicii - , în timp ce peste 50% din importuri vin din Uniunea Europeană. Și, exporturile Regatului către alte state membre ale UE au crescut în mod constant cu 6% în fiecare an, din 2003 până în prezent. Regatul Unit are cel mai mare deficit comercial intra UE (ca. 120 miliarde de euro).

Analizând aceste date dintr-o altă perspectivă, Regatul Unit riscă aproximativ 15% din valoarea economiei proprii, în timp ce Uniunea Europeană riscă între 4 – 6% din restul economiei Uniunii.

Vor fi granițe între UE și Regat (standardele de sănatate necesită control, administrarea și contabilitatea trebuie realizate). Chiar dacă lucrurile decurg bine: fără tarife, cele mai favorabile clauze naționale; Regatul Unit nu va avea aceleași privilegii ca cele ale membrilor unei piețe economice integrate. Nu neapărat pentru că ar crea un precedent negativ în cadrul UE – că tot suntem aici și pentru aceasta – dar mai degrabă pentru că integrările economice/regionale/politice nu funcționează așa. Integrarea economică este baza scopurilor comune, membrii grupului contribuind (uneori și financiar) și fiind nevoiți să renunțe la o parte din suveranitate (mai ales în ceea ce privește politicile fiscale comerciale și transfrontaliere). Credința (păcălind oamenii) în comerțul bazat pe mândrie și paradigma de negociere neglijată înseamnă politică iresponsabilă.
Pe de altă parte, strategiile de negociere bazate pe emoții sunt cele mai slabe strategii. Acestea ajung cu greu la rezultate optime pentru că îngustează interpretarea și conduc la pierderea concentrării pe opțiuni alternative. Un joc cu bile și blufe (cum nicio înțelegere nu este mai bună decât o afacere rea – apropo ce este o “afacere rea”?) merită jucat doar dacă adversarii nu au cunoștință despre ceea ce urmează să piardă. Dar UE beneficiază de aceasta, echipelor care se ocupă de negocierile Brexit nu le sunt străine numerele. Tocmai de aceea continuă să facă uz de cardul de transparență în timpul negocierilor. Acest aspect îngreunează situația Regatului Unit. Haideți să presupunem, pentru un moment, că guvernul Regatului Unit va recruta instantaneu oameni care să se ocupe de negocieri (improbabil și de unde?) și să presupunem că oamenii care au votat pentru “rămânerea” în UE și sunt angajați ai guvernului se răzgândesc dintr-o dată și lucrează cu tărie împotriva propriilor principii și ajută la implementarea regulilor care i-ar pune într-o situație mai rea (puțin probabil, din nou). Încă trebuie să înțelegem de ce Uniunea Europeană și-ar dori o “afacere rea” cu Regatul Unit, unul dintre partenerii săi cheie.
Aceasta este o presupunere, mai degrabă needucată, dar într-adevăr politică. Cu toate acestea, într-un final, politica conduce. Cetățenii Uniunii Europene, companiile cu sediul în Regatul Unit care au piețe UE sunt sfătuiți să înceapă să construiască alternative. Nu neapărat pentru că se apropie sfârșitul lumii. Deoarece controlul la frontiere, tarifele potențiale, întârzierea transporturilor maritime îi vor pune pe o poziție mai puțin competitivă față de omologii lor din UE.